קצת על שערי חליפין

michal aniel

שער חליפין

שער חליפין או שער מט"ח הנו המחיר השקלי של כל מטבע זר. בכמה שקלים אוכל לקנות דולר אחד, יורו אחד, ליש"ט אחת, וון (דרום קוריאני) אחד וכו'…

איך נקבעים שערים בישראל?

המסחר במטבעות זרים נעשה לאורך כל שעות המסחר בבורסה. בשוק הישראלי בימים בהם ישנה פעילות כלכלית גם בחו"ל (שני עד שישי) ישנו מסחר רציף גם במטבעות זרים. המסחר הרציף מפורסם ומתעדכן כל הזמן וזה בעצם מחיר המטבעות שמקובל באופן רציף בין סוחרים בארץ.

בנוסף לשער מט"ח הרציף ישנו גם שער מט"ח יציג. שער זה מחושב ומפורסם ע"י בנק ישראל. הבנק דוגם במהלך יום המסחר את שערי המסחר במטבע הדולר, משקלל אותם וקובע את המחיר היציג של הדולר. לפי הדולר הוא מחשב את מחירי שאר המטבעות הזרים בהתאם לשער הדולרי שלהם במסחר העולמי.

השער עלה אז למה פיחות?

כאשר שער החליפין של מטבע זר עולה (מחיר המטבע עולה) אנחנו אומרים שחל פיחות בשער המקומי. פיחות משמעו ירידה בכוח הקניה של השקל – צריך יותר שקלים כדי לקנות מטבע זר אחד. באופן סימטרי, המונח תיסוף משמעו התחזקות השקל לעומת מטבעות זרים – ירידה בשער החליפין של המטבע הזר.

אז מה תפקידו של בנק ישראל?

בנק ישראל, בדומה לבנקים מרכזיים אחרים בעולם מנהיג משטר לשער החליפין המונהג במדינה. ישנם שני סוגי משטר: משטר שער חליפין קבוע לעומת משטר שער חליפין נייד, ובדרך כלל נוהגים לשלב ביניהם.

במשטר שער חליפין נייד הבנק המרכזי אינו מתערב בקביעת שער החליפין והוא נקבע ע"י כוחות השוק. במשטר שער חליפין קבוע הבנק המרכזי מגדיר מראש שער חליפין רשמי ובהתאם לכך מתחייב לקנות ולמכור מט"ח על מנת לשמור על השער הזה בשוק.

שער דולר יציג מ1989 ועד היום

בישראל, משנת 2005, המדיניות הנהוגה היא משטר שער חליפין נייד. בין השנים 1989 עד 2005 נעשה שימוש ברצועת ניוד – טווח מחירים לשער הדולר שבהם תישמר יציבות הכלכלה והאינפלציה. עם הזמן הרצועה נהיתה רחבה וחסרת משמעות כלכלית, כי מחיר הדולר בשוק התייצב בלי להיתמך בה. כלומר, אפשר היה לבטל את הרצועה לגמרי. מאז ועד היום, בנק ישראל אינו מתערב במחיר המט"ח, אלא אם הוא צריך לייצב את האינפלציה (קראו את הכתבה על מדד המחירים לצרכן).

רוצים לשמוע עוד? להיוועץ לגבי התיק שלכם או לפתוח תיק מנוהל אצלנו? התקשרו אליי (מיכל) לנייד  050-5657396

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם

מיכל עניאל הנה בעלת רשיון ניהול תיקים, בוגרת תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה העברית.
מנהלת את חדר המסחר במשרדנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *