פיזור סיכונים
למה לפזר סיכונים?
בשוק ההון, כמו בכל תחום אחר בחיים ישנם סיכונים שאנחנו לוקחים כדי להגדיל את הסיכוי שנרוויח או שנצליח. אם ניקח את כל מאמצינו ונשקיע אותם רק בדבר אחד – לדוגמא ניקח את כל חסכונותינו ונשקיע אותם בחברה אחת שנראית לנו טובה, יכול להיות שנהיה צודקים ונרוויח מההחלטה הזו, אך במידה רבה יכול להיות שאנחנו טועים ונפסיד מההחלטה הזו כסף רב.
מכיוון שאין לנו כל פרט מידע על כל דבר שהחברה עושה בזמן אמת, יש לנו סיכון להפסיד בהשקעה בה. כמו שמחשבים את הסיכוי להרוויח מהשקעה צריך לשים לב גם לסיכון להפסיד.
לכן נרצה לפזר את הביצים במקום להשאיר את כולן באותו הסל. נשקיע באופן מפוזר בחברות שונות שלדעתנו הן חברות בצמיחה או חברות יציבות שיודעות לייצר רווחים לאורך זמן וכך נקטין את הסיכון שלנו להפסד.
איך מפזרים סיכונים?
הפיזור שלנו יכול להיות ענפי – חברות שנמצאות בענפים שונים וכך לא יושפעו באותו כיוון אם הענף נפגע. למשל, אם נשקיע רק בחברות תיירות התיק שלנו יפסיד אם ענף התיירות יפגע. אבל אם נשקיע חלק בתיירות, חלק בנדלן, חלק בתקשורת וכו' פגיעה בענף אחד לא בהכרח תפגע בשאר הענפים.
אפשר גם לפזר בין מדינות – חברות שפועלות במדינות שונות לא יושפעו באותו כיוון אם המסחר במדינה מסויימת נפגע. כך רבים משקיעים גם בחברות שפועלות בישראל וגם באירופה וגם בארה"ב. אפילו, ניתן למצוא חברות שפועלות במספר מדינות כדי לייצר את אותו פיזור סיכונים גם לעצמן. כאשר יש מלחמה בארץ אחת, הפעילות בארצות אחרות נשמרת.
פיזור סיכונים אפשרי גם לפי מטבע, סוג נייר ערך, ועוד.
משקיע שמעוניין בפיזור סיכונים יכול לבחור במגוון אפשרויות ליצירת הפיזור בתיק שלו. דרך נפוצה מאוד היא קניית קרנות נאמנות שעוקבות אחרי מדדים או משקיעות לפי מודל ידוע מראש. הקרן מחזיקה במניות או באופציות על מניות ומייצרת את התשואה של כלל המניות בסל.
דרך נוספת היא החזקה ישירה של ניירות הערך. בשל המורכבות בבחירת הניירות ובמשקולות של כל נייר בתיק מומלץ להיעזר במנהל תיקים לצורך קניה ישירה. המנהל ידע להרכיב את התמהיל בהתאם לרמת הסיכון שתבחר ולשנות אותו במקרים שבהם החברות בתמהיל כבר אינן מייצרות ערך למשקיע.
האם פיזור סיכונים פוגע לי ברווח?
תלוי באיזה טווח מדובר. אם נסתכל בטווח הקצר, חלק מהחברות בהן השקענו יהיו מאוד תנודתיות ונרגיש שאם היינו משקיעים בהן יותר הרווח שלנו מההשקעה היה משמעותי יותר. הבעיה היא שתנודתיות מניות היא לשני הכיוונים וכמו שהרווחנו ככה גם יכולנו להפסיד.
אם נסתכל על ההשקעה המפוזרת בטווח ארוך יותר (שנים) נראה שכל עוד שמרנו על יעילות התיק ובחרנו בחברות שמייצרות ערך גבוה ביחס לסיכון שלהן, נייצר רווחים לפחות כמו רווחי השוק ואפילו יותר.
רוצים לשמוע עוד? להיוועץ לגבי התיק שלכם או לפתוח תיק מנוהל אצלנו? התקשרו אליי (מיכל) לנייד 050-5657396
אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם
מיכל עניאל הנה בעלת רשיון ניהול תיקים, בוגרת תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה העברית.
מנהלת את חדר המסחר במשרדנו.